Z internetu
Babka marmurkowa .
Polecam z całego serca bo jest mięciutka ,wilgotna ,słodziutka i pyszna .
Szybko się robi i zawsze wychodzi .
Od siebie do masy z kakao dodaję 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki ,albo dżemu jabłuszkowo -truskawkowego własnej roboty .
Można dodać też rodzynki ,ale z kwaskowym dżemem smakuje bajecznie i nadaje babeczce charakteru.
Przepis pochodzi z gazetki GOTUJ KROK PO KROKU 3/2014
Przepis podaję w oryginale
Składniki :
6 jajek
200 g cukru pudru + odrobina do podsypania
250 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
250 g miękkiego twarogu z ( papierka )- ja używam z netto półtłustego
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 g kakao
mąka i masło do formy
1.Dużą formę do babki wysmarować masłem i posypać mąką .
Następnie piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C.
2.Jajka rozbić - białka oddzielić od żółtek ,po czym ubić na sztywno ,stopniowo wsypując 1/3 cukru
3.Miękkie masło utrzeć z resztą cukru na pianę .
Zmiksować z cukrem waniliowym i żółtkami .
Ucierając dokładać po 1 łyżce twarogu
4.Do powstałego kremu naprzemiennie dodawać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek .Formę napełnić 2/3 ciasta
5.Pozostałą masę połączyć z przesianym kakao i wyłożyć na środek jasnego ciasta .
Babkę piec ok 45 minut .Ostudzony wypiek wyjąc z formy i posypać cukrem pudrem ( polecam polać polewą czekoladową ,a do ciemnego ciasta dodać dżem )
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń