Mięciutkie ,słodkie i przepyszne ciasto .Polecam
Przepis pochodzi z książki s.Marii - Przepisy
Przepis podaję w oryginale
Składniki :
Ciasto
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki ciepłej wody
3 szklanki mąki
2 szklanki cukru
8 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki kakao
Wykonanie :
Białka ubić na sztywną pianę .Żółtka ubić z cukrem na białą masę.Ciągle mieszając,stopniowo wlewać olej i wodę,następnie dodawać po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać .
Podzielić ciasto na dwie równe porcje .Do jednej dodać kakao ,do drugiej 1,1/2- 2 łyżki mąki .
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.Piec każdą z mas oddzielnie w temperaturze 180 C przez 35-40 minut ( ja piekłam 25 )
Kiedy ciasta ostygną ,pokroić je wzdłuż na paski o szerokości około 3 cm
Krem
Składniki :
2 szklanki mleka
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki
1 kostka masła
1 aromat waniliowy
Dodatkowo : polewa czekoladowa ,mały słoiczek dżemu morelowego ( ja dałam jeżynowy )
Wykonanie :
Mąkę dokładnie rozrobić w 3/4 szklanki mleka .Pozostałe mleko zagotować z cukrem,dodać mleko z mąką.
Mieszając ,gotować aż do zgęstnienia.
Ucierać masło ,wlewając po trochu masę budyniową i aromat .Kremem smarować boki ułożonych na blacie pasków ciasta,sklejając je ze sobą na zmianę .Wierzch warstwy posmarować dżemem.
Ułożyć kolejną warstwę .
Oblać polewą czekoladową
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz