Przepis pochodzi z gazetki Gotuj Krok Po Kroku 7/2014 ,przepis więc świeżutki i cieplutki
Ciacho jest wilgotne ,mięciutkie smaczne,i bardzo szybkie .Polecam !
Przepis podaję w oryginale
Składniki :
1 i 1/2 szklanki mąki + 1 łyżka
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu ( dałam jedną )
2/3 szklanki cukru
1 jajko
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki maślanki
1/2 łyżeczki olejku waniliowego
1 szklanka pokrojonych truskawek
2 garście orzechów ( ja dałam kropelki czekoladowe )
1.Mąkę przesiać do miski .Dodać proszek dopieczenia ,sodę oczyszczoną oraz cynamon .
Składniki wymieszać
2.Do osobnej miski wbić jajko ,wsypać cukier ,wlać olej i maślankę oraz dodać olejek waniliowy
3.Drobno pokrojone truskawki wyłożyć na talerz .Następnie oprószyć 1 łyżką mąki .Suche oraz mokre składniki połączyć .Dodać truskawki i całość delikatnie wymieszać
4 Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 12x25 cm wyściełanej papierem do pieczenia .Wierzch wyrównać łopatką i posypać orzechami ,lekko je dociskając .Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. Piec 65 minut ( ja piekłam tylko 35 minut )Keks odstawić do ostygnięcia w chłodne miejsce .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz