Szukaj na tym blogu

sobota, 27 kwietnia 2019

Pulpeciki ,hamburger i pasta z białej fasolki konserwowej

Przepyszne ,delikatne ,aromatyczne .Dodajemy  swój zestaw ulubionych dodatków i gotowe .
Podam swój pomysł 
1 puszka białej fasoli konserwowej 
1 cebula 
4 średniej wielkości pieczarki 
sól ,pieprz ,pieprz ziołowy ,papryka słodka wędzona ,sos sojowy 
mała garść ziół - u mnie świeży majeranek i natka pietruszki 
1 jajko 
bułka tarta ( ilość zależy od tego jaka jest masa ,jak wyjdzie nam za rzadka dodajemy więcej - ja dodałam 3 czubate łyżki
Dokładnie odsączamy fasolę z zalewy .Na niewielkiej ilości oliwy i masła  podsmażamy posiekaną cebulkę i pieczarki. Odparowujemy( masa ma być dość gęsta ) .Dodajemy fasolkę ,ugniatamy tłuczkiem .Doprawiamy solą ,pieprzem, papryką ,dodajemy trochę sosu sojowego .Masa ma być wyrazista w smaku .Odstawiamy do wystygnięcia .Dodajemy posiekane zioła ,jajko i bułkę tartą .Mieszamy szybko i dokładnie .Formujemy wg upodobań - mniejsze lub większe pulpeciki ,kotlety .Gotujemy w rosole do wypłynięcia .Mnie najlepiej smakuje w sosie pomidorowym 



Świetnie sprawdza się jako pasta do chleba


II Wersja hamburger 
Masa jw + przyprawa do hamburgerów .Formujemy płaskie kotlety i smażymy .Bułkę smaruję np trójkącikiem serka topionego pieczarkowego , dodaję sałatę ,pomidor ,ogórek ,szczypiorem .Na to ulubiony sos










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz