Przepyszne ,delikatne ,aromatyczne .Dodajemy swój zestaw ulubionych dodatków i gotowe .
Podam swój pomysł
1 puszka białej fasoli konserwowej
1 cebula
4 średniej wielkości pieczarki
sól ,pieprz ,pieprz ziołowy ,papryka słodka wędzona ,sos sojowy
mała garść ziół - u mnie świeży majeranek i natka pietruszki
1 jajko
bułka tarta ( ilość zależy od tego jaka jest masa ,jak wyjdzie nam za rzadka dodajemy więcej - ja dodałam 3 czubate łyżki
Dokładnie odsączamy fasolę z zalewy .Na niewielkiej ilości oliwy i masła podsmażamy posiekaną cebulkę i pieczarki. Odparowujemy( masa ma być dość gęsta ) .Dodajemy fasolkę ,ugniatamy tłuczkiem .Doprawiamy solą ,pieprzem, papryką ,dodajemy trochę sosu sojowego .Masa ma być wyrazista w smaku .Odstawiamy do wystygnięcia .Dodajemy posiekane zioła ,jajko i bułkę tartą .Mieszamy szybko i dokładnie .Formujemy wg upodobań - mniejsze lub większe pulpeciki ,kotlety .Gotujemy w rosole do wypłynięcia .Mnie najlepiej smakuje w sosie pomidorowym
Świetnie sprawdza się jako pasta do chleba
II Wersja hamburger
Masa jw + przyprawa do hamburgerów .Formujemy płaskie kotlety i smażymy .Bułkę smaruję np trójkącikiem serka topionego pieczarkowego , dodaję sałatę ,pomidor ,ogórek ,szczypiorem .Na to ulubiony sos
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz