Przepis pochodzi z książki Marynaty i Nalewki Siostry Marii
Pyszny ,aromatyczny .Wystarczy dodać szczyptę ziół i mamy gotowy własnej roboty sos do np. makaronu .Polecam !
Składniki :
2 kg mięsistych pomidorów ( ja dałam mocno dojrzale malinówki )
1 kg czerwonej papryki
1 kg jabłek
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 główka czosnku
1 i 1/2 szklanki oleju
pieprz do smaku
Wykonanie :
Pomidory umyć i sparzyć. Zdjąć z nich skórkę i miąższ drobno pokroić .Paprykę i jabłka umyć i usunąć z nich gniazda nasienne .Jabłka obrać ze skórki.Paprykę i jabłka przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa .Połączyć je w garnku z pomidorami .Dodać cukru ,soli i pieprzu.do smaku .Gotować na małym ogniu około godziny ,od czasu do czasu mieszając .
Czosnek obrać ,przecisnąć przez praskę i dodać do garnka razem z olejem .Gotować jeszcze 10 - 15 minut
Wrzący przecier przekładać do wyparzonych słoików .Natychmiast zamykać i wstawiać do góry dnem do ostudzenia .
Ja zrobiłam ciut inaczej .Pomidory pokrojone dodałam do garnka ,podgotowałam do czasu ,aż skórka odchodziła od miąższu .Po ostygnięciu zblendowałam i przetarłam przez sito ( nie ma wtedy pestek w sosie ) .Paprykę i jabłka pokrojone w male kawałki tez zblendowałam ( z czystego lenistwa nie chciało mi się wyciągać a pózniej myć maszynki do mięsa ) .Reszta bez zmian
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz