Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji
Cudowne i tyle .Polecam
Biszkopt
Składniki :
11 jaj
1 szklanka cukru kryształu
14 łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki wody
3 łyżki octu
Wykonanie :
Ubic pianę z białek ,stopniowo dodając cukier ,żółtka zmieszane z wodą ,na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i ocet .Piec ok 40 min w temp 170 C. Upieczony biszkopt przekroic na 3 części ( ja upiekłam 3 osobno po 10 mi każdy )
Masa jabłkowa
Składniki :
2 kg jabłek
2 galaretki ( najlepiej kolorowe )
Wykonanie :
Jabłka obrać .zetrzeć na tarce o grubych oczkach ,smażyć około 10 min ,dodać suche galaretki ,wymieszać i jeszcze przez chwilę smażyć .Masę podzielić na 2 części .
Masa budyniowa
Składniki :
1 i 1/2 szklanki słodkiego mleka
3/4 szklanki cukru kryształu
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
25 dkg masła
Wykonanie :
Z mleka ,budyniu ,mąki i cukru ugotować budyń .Masło utrzeć ,dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu .Masę podzielić na 2 części
Przełożenie ciasta
Biszkopt - 1/2 masy jabłkowej - 1/2 masy budyniowej - biszkopt -1/2 masy jabłkowej -1/2 masy budyniowej - biszkopt .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz