Szukaj na tym blogu

wtorek, 23 kwietnia 2019

Szarlotka -pychotka s .Anastazji

Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji 
Cudowne i tyle .Polecam 

Biszkopt 
Składniki :
11 jaj 
1 szklanka cukru kryształu 
14 łyżek mąki pszennej 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
3 łyżki wody 
3 łyżki octu 

Wykonanie :

Ubic pianę z białek ,stopniowo dodając cukier ,żółtka zmieszane z wodą ,na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i ocet .Piec ok 40 min w temp 170 C. Upieczony biszkopt przekroic na 3 części ( ja upiekłam 3 osobno po 10 mi każdy )

Masa jabłkowa 

Składniki :

2 kg jabłek
2 galaretki ( najlepiej kolorowe ) 

Wykonanie :

 Jabłka obrać .zetrzeć na tarce o grubych oczkach ,smażyć około 10 min ,dodać suche galaretki ,wymieszać i jeszcze przez chwilę smażyć .Masę  podzielić na 2 części .

Masa budyniowa 

Składniki :

1 i 1/2 szklanki słodkiego mleka 
3/4 szklanki cukru kryształu 
1 budyń śmietankowy 
1 łyżka mąki pszennej 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
25 dkg masła 


Wykonanie :

Z mleka ,budyniu ,mąki i cukru ugotować budyń .Masło utrzeć ,dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu .Masę podzielić na 2 części 

Przełożenie ciasta 

Biszkopt - 1/2 masy jabłkowej - 1/2 masy budyniowej - biszkopt -1/2 masy jabłkowej -1/2 masy budyniowej - biszkopt .
Wierzch polać polewą




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz