Cudowne ,mięciutkie i słodko kwaśne .Polecam z całego serca
Przepis pochodzi z gazetki PRZEŚLIJ PRZEPIS - WYDANIE SPECJALNE CIASTA I CIASTECZKA 12/2015
Przepis podaję w oryginale
Składniki :
Ciasto :
1 szklanka cukru
6 jajek
1 szklanka mąki
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki maku
2 łyżki kakao
opakowanie cukru waniliowego
Masa :
1 szklanka cukru
3 opakowania budyniu waniliowego
2 kg jabłek
1 szklanka soku z pomarańczy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Lukier :
Sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki cukru pudru
oraz skórka z 1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE :
1.Ciasto : białka ubijamy z 1/2 szklanki cukru .Żółtka i resztę cukrów ucieramy.Mieszamy z białkami i mąką i proszkiem .Ciasto dzielimy na pół.Jedną część mieszamy z makiem ,drugą z kakao.Do formy 21x36 cm wyłożonej pergaminem kładziemy po łyżce raz jednego ,raz drugiego ciasta .Pieczemy ok 25 minut w 170 C.Studzimy .Przekrawamy na 2 blaty.Ja upiekłam osobno dwa po 12 minut każdy .Ciasto jest bardzo delikatne .
2.Masa :obrane jabłka kroimy i prażymy z cukrem .Budynie i mąkę rozrabiamy z sokiem .
Wlewamy do jabłek i chwilę gotujemy .Składniki mieszamy .
3.Blat ciasta smarujemy ciepłą masą ,kładziemy drugi blat i lukrujemy .Posypujemy skórką z cytryny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz