Szukaj na tym blogu

czwartek, 25 kwietnia 2019

Babka marmurkowa


Z internetu

Babka marmurkowa .
Polecam z całego serca bo jest mięciutka ,wilgotna ,słodziutka i pyszna .
Szybko się robi i zawsze  wychodzi .
Od siebie do masy z kakao dodaję 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki ,albo dżemu jabłuszkowo -truskawkowego własnej roboty .
Można dodać też  rodzynki ,ale z kwaskowym dżemem smakuje bajecznie i nadaje babeczce charakteru.
Przepis pochodzi z gazetki GOTUJ KROK PO KROKU 3/2014 
Przepis podaję w oryginale 

Składniki : 
6 jajek 
200 g cukru pudru + odrobina do podsypania 
250 g masła 
1 opakowanie cukru waniliowego 
250 g miękkiego twarogu z ( papierka )- ja używam z netto półtłustego 
250 g mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
20 g kakao 
mąka i masło do formy 
1.Dużą formę do babki wysmarować masłem i posypać mąką .
Następnie piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C.
2.Jajka  rozbić - białka oddzielić od żółtek ,po czym ubić na sztywno ,stopniowo wsypując 1/3 cukru 
3.Miękkie masło utrzeć z resztą cukru na pianę .
Zmiksować  z cukrem waniliowym i żółtkami .
Ucierając dokładać po  1 łyżce twarogu 
4.Do powstałego kremu naprzemiennie dodawać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek .Formę napełnić 2/3 ciasta 
5.Pozostałą masę połączyć z przesianym kakao i wyłożyć na środek jasnego ciasta .
Babkę  piec ok 45 minut  .Ostudzony wypiek wyjąc z formy i posypać cukrem pudrem ( polecam polać polewą czekoladową ,a do ciemnego ciasta dodać dżem ) 




1 komentarz: