Pyszny dodatek do herbaty ,drinków ( robiłam wódeczkę cytrynową - mniam ) deserów.Świetnie smakuje jako napój z wodą .Konsystencją przypomina troszkę lekko tężejącą galaretkę .Niezbyt słodki ,lekko kwaskowy ,no i własnej roboty .
Polecam szczerze .Nigdy już nie sięgniecie w sklepie po sztuczne cytrynki ,czy wódeczkę
Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników 12/2012
Przepis podaję w oryginale
Składniki :
skorka z jednej cytryny
1 kg cukru
1 i 1/2 kg cytryn
1.Cytryny sparzyć ,przekroić na pół,a następnie wycisnąć sok i wlać do garnka ( ja przelewałam przez sitko ).
Do zawartości naczynia wrzucić skórkę ,wsypać cukier ,starannie wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok 5 min,cały czas mieszając
2.Garnek zdjąć z ognia ,usunąć skórki oraz ewentualne szumowiny ,a następnie sok ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok 5 min,od czasu do czasu mieszając
3.Jeszcze gorący sok przelać do butelek lub słoików ,po czym dobrze zakręcić ( syropu nie trzeba pasteryzować)
Wyszły tego dobra 2 słoiki 750 ml -koszt nie przekroczył 9 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz