Sezon ogórkowy jeszcze daleko ,ale polecam przepis do zapamiętania i zapisania . Zrobiłam w tamtym roku kilka słoiczków na próbę i żałuję ,że tak mało .W tym roku zrobię dużo więcej .
Sałatka jest bardzo ,bardzo smaczna .Idealna jako dodatek do domowych obiadów
Przepis pochodzi z gazetki PRZEŚLIJ PRZEPIS - PRZETWORY I NALEWKI WYDANIE SPECJALNE 6/2013
Przepis podaję w oryginale
Składniki :
5 kg ogórków
6 cebul
4 łyżki soli
Zalewa :
2 szklanki octu
2 szklanki cukru
4 łyżki posiekanego koperku
1/2 łyżki mielonego pieprzu
2 opakowania sosu koperkowo- ziołowego
Przygotowanie
1.Warzywa obieramy ,kroimy w plasterki ( na tarce idzie błyskawicznie ),solimy i odstawiamy na 2 godziny .Odlewamy sok ,który puściły .
Moja uwaga - nie wylewajcie całego soku ,póżniej trzeba trochę uzupełnić płyn w słoiczkach
2.Składniki zalewy mieszamy i wlewamy do ogórków .Odstawiamy na 10 minut .
Sałatkę z zalewą wkładamy do słoików .Pasteryzujemy 10 minut
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz