Szukaj na tym blogu

wtorek, 23 kwietnia 2019

Biszkopt z kremem brzoskwiniowym

Pycha !!!! Słodkie ,puszyste i takie dobre 
Polecam z całego serca 
Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników 1/2013 
Przepis podaję w oryginale 
Składniki : 
6 jajek 
1 i 1/2 szklanki cukru 
1 i 1/2 szklanki mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 opakowanie galaretki cytrynowej 
sól 
odrobina kwasku cytrynowego 
Krem : 
1 puszka brzoskwiń 
2 opakowania  budyniu śmietankowego 
1 kostka masła 
2 opakowania galaretki pomarańczowej 
wiórki kokosowe lub czekoladowe do posypania 
1.Jajka rozbić ,białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i odrobiną kwasku cytrynowego.Stopniowo wsypywać cukier .Następnie dodać galaretkę cytrynową i ubić.Do piany wrzucać po jednym żółtku i wymieszać. Masę połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Przelać do formy i piec przez 35 min w temperaturze 180 c
2.Brzoskwinie osączyć i pokroić .Do zalewy z owoców dodać 2 szklanki wody i ugotować na niej budyń ,po czym utrzeć  z galaretkami i masłem (masło ucieramy z galaretkami i dodajemy po łyżce zimnego budyniu )Do masy dodać brzoskwinie.
3.Ciasto przekroić na 2 placki i przełożyć masą .W posypać wiórkami lub czekoladą 
Biszkopt jest bardzo delikatny ,radzę upiec oddzielnie 2 biszkopty .Ja piekłam każdy po +- 14 min .Do masy budyniowej dodałam dodatkowo pól szklanki cukru 

Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz