Pycha !!!! Słodkie ,puszyste i takie dobre
Polecam z całego serca
Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników 1/2013
Przepis podaję w oryginale
Składniki :
6 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie galaretki cytrynowej
sól
odrobina kwasku cytrynowego
Krem :
1 puszka brzoskwiń
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 kostka masła
2 opakowania galaretki pomarańczowej
wiórki kokosowe lub czekoladowe do posypania
1.Jajka rozbić ,białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i odrobiną kwasku cytrynowego.Stopniowo wsypywać cukier .Następnie dodać galaretkę cytrynową i ubić.Do piany wrzucać po jednym żółtku i wymieszać. Masę połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Przelać do formy i piec przez 35 min w temperaturze 180 c
2.Brzoskwinie osączyć i pokroić .Do zalewy z owoców dodać 2 szklanki wody i ugotować na niej budyń ,po czym utrzeć z galaretkami i masłem (masło ucieramy z galaretkami i dodajemy po łyżce zimnego budyniu )Do masy dodać brzoskwinie.
3.Ciasto przekroić na 2 placki i przełożyć masą .W posypać wiórkami lub czekoladą
Biszkopt jest bardzo delikatny ,radzę upiec oddzielnie 2 biszkopty .Ja piekłam każdy po +- 14 min .Do masy budyniowej dodałam dodatkowo pól szklanki cukru
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz