Cudownie miękkie ,aromatyczne .Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu .Polecam .
Przepis pochodzi z gazetki Ciasta Za Grosik 2/2014
Przepis podaję w oryginale z moimi maleńkimi zmianami w nawiasach
Składniki :(25 sztuk ) ,u mnie wyszło około 20 bo nakładałam dość duże porcje
3/4 szklanki mąki
3/4 kostki ( 200 g ) roztopionej margaryny ( dałam masło)
1/3 szklanki cukru
2 jajka
1/2 łyżeczka cynamonu ( dałam całą )
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
kostka półtłustego twarogu
garść rodzynek ( dałam żurawinę )
szklanka pokrojonych drobno jabłek
tłuszcz do blachy lub papier do pieczenia
Mąkę wymieszaj z roztopionym i ostudzonym masłem ,cukrem ,jajkami ,cynamonem,i proszkiem do pieczenia i solą.
Dodaj płatki owsiane ,rozgnieciony widelcem ser i rodzynki ( żurawinę )Ponownie wymieszaj .stopniowo dodając jabłka .
Na natłuszczoną lub wyłożoną papierem blachę kładz łyżką porcje ciasta .
Piecz około 15 min w temperaturze 190 C
Można posypać cukrem pudrem ,lub lekko oblać polewą czekoladową
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz