Przepyszne ,bardzo aromatyczne kotleciki .Możemy zrobić z tej masy pulpety i podać np w sosie ajvarowym lub pomidorowym .Gorąco polecam
Przepis pochodzi z :
Składniki :
1 kg ziemniaków ( najlepiej ugotowane dzień wcześniej )
6 dużych papryk ( upieczone ,obrane ze skorki i pozbawione gniazd nasiennych )- ja dałam 4
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
pól pęczka pietruszki
sól
mąka
bułka tarta
3 jajka
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę ,dodać pokrojone bardzo drobno papryki ( odsączone z nadmiaru płynu ).Dodać roztrzepane jaka ,przyprawy ,pietruszkę i bułkę tartą( ja dodałam ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ) .Jeżeli masa jest za rzadka dodajemy bułki tartej .Uformowane kotlety obtaczamy w mące jajku i bułce .Smażymy na rumiano i zajadamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz