Szukaj na tym blogu

wtorek, 9 kwietnia 2019

Ziemniaki Lorette

Przepis pochodzi z dodatku do GW - Spotkania ziemniaczane nr 27
Cudownie mięciutkie ,z lekko chrupiącą skórką ,aromatyczne .Świetnie smakują z ketchupem ,sosem czosnkowym .Niestety są dość pracochłonne i szybko tracą jędrność ,ale warto trochę się  pomęczyć  i zaserwować rodzince coś innego niż frytki .
Przepis podaję w oryginale .
Składniki :
Puree
50 dkg ziemniaków
1 łyżka masła
1 jajko
1 żółtko
1 czubata łyżeczka soli
1/8 łyżeczki pieprzu( dałam dużo więcej )
Ciasto :
1/2 szklanka wody 
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
po 1/8 łyżeczki pieprzu i gałki muszkatołowej
1/2 szklanki mąki
2 jajka 
oraz 1 litr oleju 
Przygotuj  puree - obierz ziemniaki pokrój w kostkę ,zalej zimną wodą ( poziom powinien sięgać powyżej 2 cm powyżej ziemniaków.Gotuj 15 minut bez pokrywki ,aż ziemniaki będą miękkie .Odcedż ziemniaki ,ponownie włóż do garnka ,odparuj .Ugnieć ziemniaki,dodając masło ,jajko i żółtko oraz sól i pieprz .Mieszaj drewnianą łyżką ,aż masa będzie gładka .Przykryj i zabezpiecz przed wystygnięciem .
Zrób ciasto 
Zagotuj wodę z masłem ,solą ,pieprzem i gałką .Zmniejsz ogień ,wsyp od  razu całą mąkę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką .Po 1-2 minutach ,gdy masa zacznie odchodzić od ścianek rondla ,zdejmij z ognia ,odstaw na 3 minuty .Wbij jajko ,energicznie wymieszaj ,następnie wbij drugie i wymieszaj jeszcze raz.
Do ciasta dodaj puree i mieszaj ,aż obie masy dobrze się połączą.Przełóż do worka cukierniczego .Rozgrzej piekarnik do 80 -100  C 
Wlej do rondla olej ,rozgrzej do 190 C.Wyciskaj paseczki ( 5- 6 CM ) ziemniaczanego ciasta prosto do gorącego oleju ,smaż po 2- 3 minuty na złoty kolor ,osącz na papierowym ręczniku 
Usmażone paseczki wkładaj do piekarnika ,aby pozostały chrupkie i nie ostygły ( ten etap można pominąć )



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz