Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 22 kwietnia 2019

Pianka s.Anastazji

Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji 
Mięciutki biszkopt ,maślany krem z nutką kokosa ,ananasem i kwaskowa pianka .Po prostu poezja .Polecam z całego serca
Biszkopt :
 Składniki :
6 jaj 
1 szklanka cukru 
1 szklanka mąki 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

Wykonanie :
Białka ubić na sztywno.dodać żółtka i cukier .Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać  na formę do pieczenia .Piec w temperaturze 160 -180 C około 30-40 min

Masa 
Składniki :
1/2 litra mleka 
25 dkg masła 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
2 łyżki mąki pszennej 
8 łyżek wiórków kokosowych 
5 żółtek 
3-4 łyżki  cukru kryształu 
1 cukier waniliowy 
Wykonanie :
Z mleka ,mąki ,żółtek ,cukru kryształu ,cukru waniliowego ,kokosu ugotować budyń .Masło utrzeć i połączyć z przestudzoną masą budyniową .Masę podzielić na 2 części .

Pianka 
Składniki :
5 białek 
3/4 szklanki cukru kryształu 
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki galaretki czerwonej 
3 łyżki wody 
Wykonanie :
Żelatynę rozpuścić w wodzie ( gorącej ),dodać suchą galaretkę i dobrze wymieszać .Białka ubić z cukrem ,pod koniec dodać letnią żelatynę z galaretką .
Dodatki :1 puszka ananasów i 13 dkg czekolady 
Przełożenie ciasta :
Ciasto - 1/2 masy -owoce ananasa -1/2 masy - pianka -starta czekolada 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz