Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji
Mięciutki biszkopt ,maślany krem z nutką kokosa ,ananasem i kwaskowa pianka .Po prostu poezja .Polecam z całego serca
Biszkopt :
Składniki :
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie :
Białka ubić na sztywno.dodać żółtka i cukier .Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia .Piec w temperaturze 160 -180 C około 30-40 min
Masa
Składniki :
1/2 litra mleka
25 dkg masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
8 łyżek wiórków kokosowych
5 żółtek
3-4 łyżki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
Wykonanie :
Z mleka ,mąki ,żółtek ,cukru kryształu ,cukru waniliowego ,kokosu ugotować budyń .Masło utrzeć i połączyć z przestudzoną masą budyniową .Masę podzielić na 2 części .
Pianka
Składniki :
5 białek
3/4 szklanki cukru kryształu
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki galaretki czerwonej
3 łyżki wody
Wykonanie :
Żelatynę rozpuścić w wodzie ( gorącej ),dodać suchą galaretkę i dobrze wymieszać .Białka ubić z cukrem ,pod koniec dodać letnią żelatynę z galaretką .
Dodatki :1 puszka ananasów i 13 dkg czekolady
Przełożenie ciasta :
Ciasto - 1/2 masy -owoce ananasa -1/2 masy - pianka -starta czekolada
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz