Przepis pochodzi z WIELKIEJ KSIĘGII SPECJAŁÓW SIOSTRY ANASTAZJI .
Przepis podaję w oryginale ,w nawiasach moje delikatne zmiany
Bardzo smaczne ,delikatne .Świetnie smakują z sosem tatarskim ,szczypiorkowym,koperkowym .Polecam !
Składniki :
8 ugotowanych jaj
1-2 jaja ( ja dałam jedno )
1 średnia cebula
1 mała bułka
2 łyżki posiekanej natki ( ja dałam szczypiorek )
4 łyżki bułki tartej ( 5 czubatych )
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz
Przygotowanie :
Bułkę namoczyć i dobrze odcisnąć. W maszynce zemleć jajka ugotowane na twardo,odciśniętą bułkę oraz cebulę .Do masy dodać natkę ( szczypiorek ),surowe jajka i całość wymieszać. Doprawić do smaku ( można dodać trochę vegety) .Z masy uformować niewielkie kotleciki ,w środek wkładać nadzienie z pieczarek .Gotowe obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzany tłuszczu z obu stron na zloty kolor .
Farsz pieczarkowy :
15 dkg pieczarek
1 średnia cebula
tłuszcz do smażenia
Wykonanie :
Pokrojoną cebulę zeszklić na tłuszczu i dodać oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę pieczarki .Chwilę dusić pod przykryciem .Doprawić do smaku .
Bardzo dobrze smakują smażone na masełku
Kotlety podawać jako samodzielne danie z gotowanymi warzywami lub z dowolnym zestawem surówek
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz