Pyszne .mięciutkie i słodkie .Polecam
Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji
Biszkopt :
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Wykonanie :
Ubić pianę z białek .Dalej ubijając ,dodawać stopniowo cukier kryształ ,cukier waniliowy .po jednym żółtku .a na końcu wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia .Piec ok 30 min w temperaturze 180 c
Masa :
Składniki :
1/2 litra słodkiego mleka
25 dkg masła
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 cukier waniliowy
cukier kryształ do smaku ( ja dodałam 0.5 szklanki )
Wykonanie :
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie .Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i kryształem ,wlać roztrzepany budyń i ugotować .Masło utrzeć ,dodając przestudzony budyń.Masę wyłożyć na biszkopt
Polewa truskawkowa
Składniki :
1 l zmiksowanych truskawek ( świeże lub mrożone )
3 galaretki truskawkowe
Wykonanie :
Truskawki podgrzać ,rozpuścić w nich 3 galaretki .Tężejące truskawki wyłożyć na masę .Wierzch można zalać galaretką o dowolnym smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz