Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis 10/2013 .
Świetnie smakują na zimno i ciepło .Miękkie i aromatyczne .Idealne na piknik ,jako mała kanapeczka do pracy Polecam
Składniki :
2,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka soli
szczypta przyprawy do pizzy ,vegety i ostrej mielonej papryki
około 15 dag żółtego sera
1- 2 łyżeczki suszonego oregano
2 jajka
około 20 dkg wędliny ( szynka ,wędzonka ,kiełbasa ) - ja dałam dwa plasterki
ketchup
około 20 dkg pieczarek
1-2 duże cebule - dałam 1
kilkanaście posiekanych listków bazylii
Nie miałam przyprawy do pizzy ,więc dodatkowo dodałam świeże i trochę suszonego oregano ,suszoną bazylię , dodatkowo pieprz
Przygotowanie
1.Mąkę mieszamy z proszkiem ,solą ,przyprawą do pizzy ,papryką ,oregano i bazylią .
2.Żółty ser ( kawałek odkładamy )i wędlinę kroimy w małą kostkę .Cebulę kroimy w dużą ( u mnie małą ) kostkę ,szklimy na oliwie i doprawiamy vegetą .Pieczarki kroimy w plasterki ,smażymy z cebulą .Dodajemy pokrojoną wędlinę .Ser ,wędlinę i pieczarki mieszamy z mąką .Pół kostki masła roztapiamy i studzimy .Jajka rozkłócamy z mlekiem ,wlewamy masło
3.Składniki mokre mieszamy z mąką ( ciasto nie musi byc gładkie ) .
Formę na muffinki natłuszczamy ( jeśli używamy papierowych foremek nie ma takiej potrzeby .Nakładamy po łyżce ciasta i kleksie ketchupu ,przykrywamy resztą ciasta .Posypujemy startym serem .Pieczemy 25 minut w 210 C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz