Mięciutki ,puszysty ,delikatny biszkopt ,przełożony delikatnym kremem karpatkowym ,z lekko kwaskową nutką dżemu z czarnej porzeczki .Przepis bardzo prosty i szybki .Polecam.
Przepis pochodzi z gazetki Przepisy Czytelników 1 /2013
Przepis podaję w oryginale ,a swoje minimalne zmiany w nawiasach
Składniki :
Biszkopt :
7 jajek
10 łyżek mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa :
750 ml mleka
3 opakowania budyniu śmietankowego
1 i 1/2 kostki masła
2 tabliczki czekolady ( ja dałam białą )
2 łyżki spirytusu ( dałam 3 łyżki nalewki z aronii )
1/2 szklanki sparzonego maku
cukier puder do smaku
1 Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę .Następnie dodać żółtka i starannie wymieszać .Msiac razem z proszkiem do pieczenia i dodać do masy .Podzielić na dwie części i przelać do natłuszczonych form .Piec przez 20 minut w temp 180 c ( ja piekłam każdy po 12 min )
2.Na 750 ml mleka ugotować budyń śmietankowy i pozostawić do ostygnięcia .Do garnuszka wrzucić pokruszoną czekoladę i roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć ( ja dodałam dodatkowo 3/4 szklanki cukru pudru ) ,stopniowo dodając ostudzony budyń oraz stopioną czekoladę .Wlać 2 łyżki spirytusu i dokładnie wymieszać .Na końcu wsypać mak i starannie połączyć
Ostudzone biszkopty przełożyć masą makową .Wierzch można udekorować kolorową posypką ( u mnie płatki czekolady )
Ja dodatkowo posmarowałam biszkopty dżemem z czarnej porzeczki i to jest to .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz