Pyszny !
Jedwabisty,słodki ,lekko kwaskowy .
Pochodzi z gazetki Prześlij Przepis - Przetwory i nalewki - wydanie specjalne 6/2013 .
Przepis podaję w oryginale
Zrobiłam z połowy porcji
Składniki :
2 kg jabłek
40 dkg cukru
2 op cukru waniliowego
8 tabliczek białej czekolady
Przygotowanie :
1.Jabłka myjemy ,osuszamy i obieramy .Usuwamy gniazda nasienne .Owoce kroimy w małe kawałki .Wkładamy do garnka ,podlewamy niewielką ilością wody i smażymy około 1 godziny .Odstawiamy do wystygnięcia .Następnie miksujemy
2.Do masy jabłkowej wsypujemy cukier ,oraz cukier waniliowy .Czekoladę łamiemy na małe kawałki i wkładamy do masy .Smażymy około 30 minut ,aż masa zgęstnieje .
3.Gorący krem nakładamy do wyparzonych słoików ,zakręcamy i odwracamy do góry dnem .Odstawiamy do wystygnięcia ( słoiki można przykryć kocem )
Wg autorki przepis można modyfikować zastępując biała czekoladę ciemną ,albo zamiast czekolady dodać 10 dkg naturalnego kakao i zwiększyć cukier o 30 dag
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz