Szukaj na tym blogu

czwartek, 25 kwietnia 2019

Krem z czekolady i jabłek

Pyszny ! 
Jedwabisty,słodki ,lekko kwaskowy .
Pochodzi z gazetki Prześlij Przepis - Przetwory i nalewki - wydanie specjalne 6/2013 .
Przepis podaję w oryginale 
Zrobiłam z połowy porcji 
Składniki : 
2 kg jabłek 
40 dkg cukru 
2 op cukru waniliowego 
8 tabliczek białej czekolady 
Przygotowanie : 
1.Jabłka myjemy ,osuszamy i obieramy .Usuwamy gniazda nasienne .Owoce kroimy w małe kawałki .Wkładamy do garnka ,podlewamy niewielką ilością wody i smażymy około 1 godziny .Odstawiamy do wystygnięcia .Następnie miksujemy 
2.Do masy jabłkowej wsypujemy cukier ,oraz cukier waniliowy .Czekoladę łamiemy  na małe kawałki i wkładamy do masy .Smażymy około 30 minut ,aż masa zgęstnieje .
3.Gorący krem nakładamy do wyparzonych słoików ,zakręcamy i odwracamy do góry dnem .Odstawiamy do wystygnięcia ( słoiki można przykryć kocem ) 
Wg autorki przepis można modyfikować zastępując biała czekoladę ciemną ,albo zamiast czekolady dodać 10 dkg naturalnego kakao i  zwiększyć cukier o 30 dag








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz