Szukaj na tym blogu

wtorek, 23 kwietnia 2019

Sałatka z surowej kapusty p.Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Przepis pochodzi z Zeszytu 29 obiadów na luty nr 2 /2010 -Kuchnia domowa  Lucyny Ćwierczakiewiczowej .
Prosta i bardzo smaczna .Polecam bardzo .Ja następnym razem dodam tylko odrobinkę cukru mniej .
Sama w sobie jest pyszna ,ale z dodatkiem np papryki ,pietruszki smakuje wybornie
Przepis podaję w oryginale 
Składniki :
1 mała główka białej kapusty 
3 marchewki 
1 cebula 
1/4 szklanki oleju 
1/4 szklanki cukru 
1/4 szklanki octu 
1/4 szklanki wody 
1 łyżka musztardy 
1 łyżka soli 
ja dodałam jeszcze pieprz
Przygotowanie :
Kapustę bardzo drobno poszatkować ,dodać marchew utartą na grubych oczkach i cebulę pokrojoną w cieńkie półkrążki .Z octu ,cukru ,soli i  wody ugotować zalewę i gorąca zalewą zalać warzywa ,po czym bardzo delikatnie wymieszać ,dodając olej i musztardę .Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na 10 godzin .Po tym czasie sałatka jest gotowa do jedzenia .
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz