Przepis pochodzi z dodatku kulinarnego Tiny 1/2012
Bardzo smaczne ,sycące i bardzo proste .Świetna alternatywa dla mięsnych szaszłyków .Polecam .Robiłam z tofu zwykłego i wędzonego ,w obu przypadkach smakują dobrze .Można oczywiście dodać inne dodatki np paprykę, cebulę ,co kto lubi .
Przepis podaję w oryginale
Składniki na 4 porcje :
40 dkg tofu ,albo wędzonego żółtego sera
20 dkg małych pieczarek
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
dwa ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
po szczypcie ostrej i słodkiej papryki
Kilka małych pomidorków ,liście sałaty oraz świeże zioła do dekoracji
olej
żurawina ze słoika jako dodatek do szaszłyków ( pominęłam )
1.Tofu lub wędzony ser pokrój w dużą kostkę ( o boku 2 centymetrów ).Pieczarki oczyść ,pocierając zwilżonym ręcznikiem papierowym .Opłucz pod bieżącą wodą ,starannie osusz .
2.Czosnek obierz ,przeciśnij przez praskę .Rozetrzyj z łyżeczką soli ( jeśli używasz sera wędzonego zrezygnuj z soli} Ucierając ,do czosnku powoli wlewaj oliwę ,a następnie sok z cytryny .Marynatę przypraw ziołami prowansalskimi, papryką słodką i ostrą ,oraz pieprzem
3.Patyczki do szaszłyków zanurz na chwilę w zimnej wodzie .Następnie ponabijaj na nie na przemian kawałki tofu lub wędzonego sera i pieczarki .Szaszłyki przełóż do płaskiego naczynia i polej marynatą.Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę ( polecam trochę dłużej )
4.Po tym czasie na patelni ( najlepiej grillowej ) rozgrzej 3 łyżki oleju .Szaszłyki osącz z zalewy i usmaż na rumiano ( pamiętaj ,by je obracać ,wówczas usmażą się równomiernie )
5.Liście sałaty ,pomidorki i zioła opłucz,osusz.Sałatą wyłóż półmisek ,połóż na nim szaszłyki .Udekoruj gałązkami ziół i pomidorkami .Obok postaw miseczkę z żurawiną .
Smacznego !
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz