Szukaj na tym blogu

czwartek, 25 kwietnia 2019

Fasolka w sosie koperkowym

Tym razem polecam fasolkę - pyszną fasolkę .
Przepis pochodzi z gazetki Prześlij Przepis - Pyszne Zapiekanki wydanie specjalne 2/2012 
Przepis podaję w oryginale 
Składniki :
20 dkg fasolki szparagowe ,może być mrożona 
4 łyżki majonezu 
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 
sól i pieprz 
pęczek koperku 
tłuszcz do formy
Przygotowanie 
1.Fasolkę myjemy i usuwamy końce ( ja dałam mrożoną w kawałkach ) .Gna półmiękko w lekko osolonym wrzątki .Odcedzamy .
2.Przygotowujemy sos : koperek myjemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem i drobno siekamy .Majonez mieszamy ze śmietaną ,a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem .Wsypujemy koperek ,mieszamy 
3.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem ( pominęłam ) .Wkładamy fasolkę i równomiernie polewamy sosem majonezowo - śmietanowym .Pieczemy około 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 C
Zrobiłam z połowy porcji ,żeby  przekonać się jak to smakuje i to był błąd .Było zdecydowanie za  mało 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz