Szukaj na tym blogu

wtorek, 23 kwietnia 2019

Bagietka z nadzieniem czosnkowym siostry Marii

Cudowne ,mięciutkie i takie pachnące .Gorąco polecam .
Przepis idealny ,nic nie trzeba dosypywać ,bardzo dobrze się wyrabia .
Przepis pochodzi z książki PIECZYWA SIOSTRY MARII
Przepis podaje w oryginale 
Składniki :
ciasto 
3 i 1/2 mąki pszennej
50 ml cieplej wody 
1 szklanka ciepłego mleka 
1 łyżeczka soli 
2 łyżeczki cukru 
10 g suszonych drożdży 

Nadzienie 
1/3 kostki masła 
5-6 ząbków czosnku ,ewentualnie łyżka posiekanych dowolnych ziół ( natka pietruszki ,kolendra ,szczypiorek ) 
 Ja oprócz czosnku dodałam szczypiorek i prażoną cebulkę + sól
Wykonanie :
Cieple mleko wymieszać z cukrem i rozpuścić w nim drożdże (można dosypać do mąki bez rozpuszczania w mleku ) Do miski wsypać mąkę ,dodać soli ,wlać mleko z drożdżami i wodę , wymieszać .Ciasto zagniatać,aż stanie się gładkie i elastyczne i przestanie sie kleić do rąk (10-15 min )
Miskę z ciastem przykryć  i odstawić w cieple miejsce na godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość )
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice i jeszcze raz zagnieść. Podzielić na cztery równe części i z każdej utoczyć wałek długości i grubości bagietki
Bagietki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia
W tym czasie przygotować nadzienie : miękkie masło utrzeć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekanymi ziołami 
W bagietkach porobić nacięcia i w każdą włożyć po łyżeczce nadzienia .Piec w piekarniku nagrzanym do 190 C ,aż bagietki się zrumienią ( około 15 minut ) 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz