Wspaniały! Smakuje genialnie ,a co za zapach !Do tej pory nikomu nie udało się odgadnąć z czego jest zrobiony ..
Przepis pochodzi z gazety ???? ,ale możemy zobaczyć u żródła :
Przepis podaję w oryginale .Nic nie zmieniałam ,dodałam tylko wędzonej papryki ,chociaż korciło mnie ,żeby dodać marchewkę ,cebulkę .Nie żałuję ,bo w tej postaci był fantastyczny
Składniki :
500 d selera
cebula
1/2 szklanki wywaru grzybowego ( u mnie tym razem z kostki )
łyżka sosu sojowego
2 ząbki czosnku
125 g masła
3 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki chrzanu
łyżeczka gałki muszkatołowej
sol ,pieprz
papryka wędzona ( polecam )
tłuszcz i bułka tarta do formy
Seler i cebule obrać ,zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( ewentualnie zmiksować w malakserze z tarką o grubych oczkach ).Przełożyć do garnka ,dolać wywar grzybowy sos sojowy ,dodać rozdrobniony czosnek i masło .Doprowadzić do wrzenia i gotować godzinę na wolnym ogniu ( często mieszając ,bo lubi się przypalić ) Wystudzić.
Dodać jajka ,bułkę tartą ,starty chrzan oraz gałkę muszkatołową ,sól ,pieprz do smaku ( sporo ) i ewentualnie paprykę .Wymieszać i przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksówki .
Piec godzinę w nagrzanym do 180 C( bez termoobiegu ,z włączoną grzałką górną i dolną )Pasztet podawać pokrojony w plastry .
Z ćwikłą mniam ,mniam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz