Szukaj na tym blogu

czwartek, 25 kwietnia 2019

Pasztet z selera wg Ewy Wachowicz

Wspaniały! Smakuje genialnie ,a co za zapach !Do tej pory nikomu nie udało się odgadnąć z czego jest zrobiony ..
Przepis pochodzi z gazety ???? ,ale możemy zobaczyć u żródła :


Przepis podaję w oryginale .Nic nie zmieniałam ,dodałam tylko wędzonej papryki ,chociaż korciło mnie ,żeby dodać marchewkę ,cebulkę .Nie żałuję ,bo w tej postaci był fantastyczny 
Składniki : 
500 d selera 
cebula 
1/2 szklanki wywaru grzybowego ( u mnie tym razem z kostki )
łyżka sosu sojowego 
2 ząbki czosnku 
125 g masła 
3 jajka 
1/2 szklanki bułki tartej 
2 łyżki chrzanu
łyżeczka gałki muszkatołowej 
sol ,pieprz 
papryka wędzona ( polecam ) 
tłuszcz i bułka tarta do formy
Seler i cebule obrać ,zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( ewentualnie zmiksować w malakserze z tarką o grubych oczkach ).Przełożyć do garnka ,dolać wywar grzybowy sos sojowy ,dodać rozdrobniony czosnek i masło .Doprowadzić do wrzenia i gotować godzinę na wolnym ogniu ( często mieszając ,bo lubi się przypalić ) Wystudzić.
 Dodać jajka ,bułkę tartą ,starty chrzan oraz gałkę muszkatołową ,sól ,pieprz do smaku ( sporo ) i ewentualnie paprykę .Wymieszać i przełożyć do natłuszczonej i  posypanej bułką tartą keksówki .
Piec godzinę w nagrzanym do 180 C( bez termoobiegu ,z włączoną grzałką górną i dolną )Pasztet podawać pokrojony w plastry .
Z ćwikłą  mniam ,mniam!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz